Home
Magazin
Kada previše duva

Blog „Bolje živeti“

PROMAJA TOKOM LETA

Klima uređaji & Co.
Kada previše duva

12.07.2022

Kada napolju postaje sve toplije, žudite za rashlađivanjem. Ali i ovde je potrebno malo opreza: Zato što previše promaje kroz otvorene prozore, boravak u klimatizovanom prostoru i slično mogu loše uticati na vaše uši i nos. Lekar daje savete, kako sprečiti infekcije.

Kada dođe leto i porastu temperature u kancelariji, kući i javnom prevozu, postaje neugodno i vruće. Brzo se otvaraju svi prozori, uključuju ventilatori i pale klima uređaji. Naravno, ovo čini vrućinu mnogo podnošljivijom, ali prevelika promaja takođe može izazvati loše posledice: Postajete podložniji infekcijama poput letnjeg gripa ili obične prehlade. Na primer, često je dovoljan naizgled lagan povetarac kroz otvoren prozor tokom vožnje ili prijatan vetar koji duva direktno u lice sa mini ventilatora na pisaćem stolu.

Promaja napada sluzokožu

„Nije sasvim jasno zašto su ljudi osetljiviji na infekcije kada je promaja. Čini se, međutim, da refleksni krug smanjuje protok krvi, posebno u nosnoj sluzokoži, čineći vas ranjivijim“, objašnjava lekar specijalista ORL-a Kristof Arnoldner.

Uobičajena teorija je ona o sporom hlađenju. Jedva primetna strujanja vazduha imaju ime: laminarna strujanja. Sa tako malim i sporim padovima temperature, receptori za hladnoću kože ne reaguju. Telo tada ne pokreće nikakve odbrambene mere, kao što je povećan dotok krvi u zahvaćena područja i kontrakcija kožnih sudova. Ovo takođe hladi mišiće i može dovesti do naprezanja. Rezultat je, na primer, ukočen vrat koji može duže vreme izazivati bol.

Decu treba posebno zaštititi

„Najčešće infekcije su u gornjim disajnim putevima i mogu na primer dovesti do infekcija sinusa“, kaže dr Arnoldner. Naročito kada je sluzokoža u opasnosti, mogu se razviti konjuktivitis i infekcije srednjeg uha. Uši uvek treba da držite suvim, čak i tokom plivanja. Ukoliko ste izloženi promaji dok su Vam uši još mokre, na primer kroz otvoren prozor u automobilu ili vozu, Vaše uho može da se upali. Pošto su deca posebno podložna infekcijama srednjeg uha, roditelji svakako treba da preduzmu mere predostrožnosti.

Prave zaštite od promaje nema, osim ako ne želite da se zaštitite od vetra toplom kapom ili štitnicima za uši. U idealnom slučaju, izbegavajte direktnu promaju što je više moguće ili se zaštitite šalovima i kapuljačama. Zdrava ishrana takođe može da podrži imuni sistem, objašnjava Arnoldner: „U principu, vitamin E je dobar za sluzokožu i njegov nedostatak može biti deo mozaika u razvoju infekcija izazvanih promajom. Uzimanje vitamina može pomoći, ali ni to nije lek za sve. Ukoliko se hranite uravnoteženo, zapravo i ne morate da unosite višak vitamina E i C.“

Ukoliko već imate bolove u ušima, trebalo bi da uši zaštitite od promaje, inače se upala može pogoršati. Ukoliko bol u uhu potraje bez poboljšanja, ili ukoliko se bol pogorša, svakako treba da se obratite lekaru, inače bubna opna može biti dugoročno oštećena.

Moglo bi Vas zanimati:

Slušanje

Otvoren Neuroth
slušni centar
u Nišu

Neuroth ubrzano raste na tržištu Srbije. Početkom juna otvara se u Nišu već deveti slušni centar. Neurothova mreža slušnih centara brzo raste donoseći bolji sluh u sve veći broj gradova u Srbiji.

Pročitajte više

Slušanje

Zaštita od buke
važna je za
zdravlje sluha

Međunarodni dan zaštite od buke obeležava se 27. aprila, u želji da se pažnja javnosti usmeri na uticaj buke na naše zdravlje, kao na značaj zaštite od buke.

Pročitajte više