Home
Sluh i gubitak sluha
Ovako radi sluh

Kako radi sluh?

Uvo – malo čudo

Naš je sluh 24 sata dnevno aktivan i može razlikovati do 400.000 tonova. Deset puta je složeniji od ljudskog oka i vrlo je efikasan. Zato je još važnije osluškivati uši i brinuti o njima na najbolji mogući način.

Die perfekte Welle

Proces slušanja

Slušanje je kognitivan proces. To znači: slušamo ušima, a razumemo glavom. Mozak nam omogućava raspoznavanje zvukova i uopše razumevanje jezika.

Ukratko o sluhu

Uvo se sastoji iz tri dela: unutrašnjeg, srednjeg i spoljašnjeg uva. Spoljašnje uvo hvata zvuke, skuplja ih i usmerava prema bubnjiću koji počinje da vibrira. Srednje uvo pojačava vibracije, usmerava ih dalje u unutrašnje uvo gde se pretvaraju u električne impulse. Slušnim živcem impuls dolazi do mozga – čujemo zvuk, ton ili prasak.

Ovako radi sluh

Prostorno slušanje: kako lociramo zvuke

Čulo sluha omogućava nam orijentaciju i uočavanje opasnosti. Međutim, kako znamo iz kog smera zvukovi dolaze? Čovek s razlogom ima dva uva jer je jedino na taj način moguće locirati smer izvora zvuka.

Ovako radi sluh 2

Čujete li još sve tonove?

Da li smatrate da više ne čujete tako dobro kao ranije? Onda u Neurothu obavite neobavezujući slušni test – što se gubitak sluha pre otkrije, to se bolje na njega može reagovati.

Zakažite termin