Home
Sluh i gubitak sluha
Znaci gubitka sluha

Kako prepoznati gubitak sluha

Čujem li još uvek dobro?

Prepoznati oštećenje sluha nije tako jednostavno. Gubitak sluha obično ne nastupa iznenada, već se po pravilu prikrada. Razumevanje govora postaje sve teže pa osoba neke zvuke jednostavno više ne percipira. I za mozak je važno na vreme adekvatno reagovati na oštećenje sluha.

Zakažite termin

Slušanje sa oslabljenim sluhom

 

Mnogi ni sami ne primete prve znake slabljenja sluha. Naime, slabo čuti ne znači nužno čuti tiše. Svakodnevne stvari odjednom zvuče drugačije, kao da se sve oko nas rasplinjuje. Kod slabljenja sluha gube se određene frekvencije i glasovi. Osoba počinje da čuje nepotpuno pa umesto „lep“ čuje npr. „slep“. Praćenje razgovora postaje otežano.

Zašto svi govore tako nerazgovetno?

Znaci gubitka sluha

Znaci koji ukazuju na gubitak sluha

Glasno gledanje televizije

Glasno slušanje radija ili gledanje televizije sa povišenim tonom ukazuje na slabije razumevanje govora

Teškoće u razgovoru

Pogođene osobe vole da razgovaraju, ali teško razumeju sagovornike (u bučnom okruženju)

„Kako molim?“

Osoba često mora upitati šta je sagovornik rekao. Osoba izbegava telefonske razgovore i preferira lične susrete zato što tada može gledati sagovornika dok govori.

Zvuci „nestaju“

Bilo da je reč o saobraćaju, prirodi ili kancelariji, obratite pažnju na to mogu li se još uvek percipirati tipični svakodnevni zvuci, kao što je na primer zvuk kiše ili cvrkut ptica.

Rano otkrivanje je važno

„Tipične“ izjave u slučaju oštećenja sluha

Tipične izjave u slučaju oštećenja sluha: „Ne preteruj, ja čujem sasvim normalno.“ Tipične izjave u slučaju oštećenja sluha: „Televizor uopšte nije preglasno podešen.“ Tipične izjave u slučaju oštećenja sluha: „Ti jednostavno moraš govoriti razgovetnije.“ Tipične izjave u slučaju oštećenja sluha: „Još uvek sam premlad (a) za slušni aparat.“

U takvim situacijama pogođene osobe su preopterećene. Više se ne osećaju sigurno, reaguju razdražljivo, ljutito ili čak agresivno. Često je posledica izbegavanje direktnih konfrontacija, npr. razgovora u većim grupama i sve veće povlačenje u sebe.

Iako obično shvataju da nešto nije u redu, ne dovode to odmah u vezu s gubitkom sluha ili ga ne žele priznati. Što se gubitak sluha ranije počne lečiti, to je bolje za sve uključene jer kvalitet života usled oslabljenog sluha uveliko pati.

Da li ste već testirali svoj sluh?

Ako vi ili vaš bližnji imate osećaj da više ne čujete dobro, test sluha će vam pružiti dobar uvid u stanje vašeg sluha. U Neurothovim slušnim centrima možete jednostavno, besplatno i bez ikakve obaveze testirati svoje slušne sposobnosti.

Zakažite termin