Home
Blog
Božićni praznici uz moć sluha

Blog

Dobar sluh za praznike

Božićni praznici

uz moć sluha

15.12.2023

Novogodišnji I božićni praznici uvek su nešto posebno za naše uši. Okruženi smo zvucima božićnih pesama, bukom zimskih marketa i pijaca i zauzeti potragom za poklonima namenjenim porodici i prijateljima. Mogli bismo odmoriti svoje uši u hladnoj, zimskoj sezoni, koja sledi.

Šta treba da imamo na umu tokom praznika? Zaštita ušiju od zimske hladnoće je samo prvi, ali veoma važan korak.

Blagoslov tišine

Mirne večeri u dnevnoj sobi za mnoge ljude su deo predbožićne sezone. To našim čulima omogućava preko potrebnu ravnotežu i odmor od užurbanih i glasnih zimskih marketa i pijaca. Kada priuštimo sebi trenutke bez stresa, često primećujemo i mnogo novih akustičnih detalja u već poznatim okruženjima. Šuštanje ukrasnog papira za pakovanje, zvončića na jelci ili škripa snega pod nogama. Veoma je važno obratiti pažnju na ovakve pojedinosti, posebno za naš sluh. Kada smo okruženi tišinom, postajemo svesni toga koliko dobar sluh utiče na naš život i blagostanje. Ponekad, međutim, propustimo ove akustične trenutke – onda kada zaboravimo da pažljivo slušamo.

Pauza za uši

U trenucima kada smo uronjeni u sopstvene misli, shvatamo da je za pažljivo slušanje neophodno, učiniti veliki napor, a u neprestanoj buci svakodnevnog života to se često propusti. Zato se svakako preporučuje da napravimo pauzu i odmorimo naše uši. Za slušanje nam je često potrebno mnogo više energije nego što mislimo. Tako, na primer, ako se osećate iscrpljeno nakon onlajn sastanaka i telefonskih poziva, to ne treba da vas iznenadi. Međutim, to može biti i prvi znak gubitka sluha, jer se uvo bori da upije sve zvuke. Inače, isto važi i za nošenje slušalica. Koliko god one bile korisne za razumevanje nečijeg govora u (kući) kancelariji, preporučuje se da redovno slušate i na zvučnike kako ne biste previše opteretili uši. Pogotovo ako ne podešavate dovoljno jačinu zvuka. Ovo je još jedan znak mogućeg gubitka sluha. Ako se žalite na umorne uši ili često imate osećaj da morate stalno da pojačavate zvuk, ovde možete uraditi i jedan eksperiment na sebi.

Šta učiniti ako sumnjate na gubitak sluha?

Naravno, pomisao na gubitak sluha u prvi mah je sve samo ne prijatna. Uostalom, put do nove moći sluha praćen je mnogim promenama. Ali čak i u tom slučaju prava podrška postoji. Neobavezujući sastanak sa stručnjakom za sluh razjasniće vam nedoumice i ponuditi kompetentno savetovanje pri izboru individualnog rešenja za sluh, tako da vas ništa neće sprečiti da uživate u prazničnim i zimskim zvucima.

Još jedna prednost: ako pažljivije slušamo, možemo još više uživati u muzičkoj čaroliji praznika, bilo sa slušnim aparatom ili bez njega. Uostalom, božićna sezona posebno je prikladna za prijatne sate provedene u dobrom razgovoru.

Koliko su vam uši otporne na zimu?

Prevencija i zaštita sluha posebno su važni zimi. Zato ne zaboravite da stavite kapu kada krenete na neobavezujuće konsultacije.

Zakažite vaš termin

Dogovorite sada u najbližem Neurothovom slušnom centru termin za individualni savetodavni razgovor, uključujući besplatni slušni test. Naši iskusni slušni akustičari su tu za vas i rado će vas posavetovati o vašim ličnim slušnim potrebama.

Zakažite termin

Moglo bi Vas zanimati:

Saveti i iskustva korisnika

Zimski sportovi

sa slušnim aparatima

Saveti i iskustva korisnika

Zašto nositi

dva slušna

aparata?

Priroda nam je dala dva uha. Baš kao što su nam potrebna oba oka da bismo jasno videli, našem mozgu su potrebna oba uha da efikasno čuje i obrađuje zvučne signale. 

Pročitajte više